Wij komen geheel vrijblijvend langs om na te gaan of uw boekhouding en/of loonadministratie efficiënter en/of goedkoper kan. Ook in de avonduren.
Samen zaken regelen via een maatschap
FEBRUARI 2015

ZZP’er zijn heeft zijn voordelen, maar natuurlijk zitten er aspecten aan die je wat minder vindt. Bijvoorbeeld het regelen van ‘randzaken’ als een werkruimte, een pensioenvoorziening en achtervang voor als je zelf niet kunt werken. Als je voor de zorg en de financiering van dit soort voorzieningen wil samenwerken met soortgelijke beroepsbeoefenaren, is een maatschap een oplossing. De constructie is niet zaligmakend, wel makkelijk.

Rechtsvormen
Als je als ZZP’er aan de slag gaat, sta je voor de keuze in welke rechtsvorm je jouw zaak wilt gieten. Maar ook als je al een tijdje aan de slag bent, wijzigen soms je omstandigheden of krijg je nieuwe inzichten waardoor een andere rechtsvorm aantrekkelijk wordt. Een receptioniste voor je zelf is wellicht te veel van het goede, maar als je een receptie kunt delen met meerdere ondernemers is het sneller haalbaar. Ook het aannemen van grotere klussen komt in je bereik als je meerdere mensen met hetzelfde beroep kunt inschakelen. Zo zijn er vele zaken te bedenken die je samen makkelijker en vooral voordeliger kunt doen. Een passende rechtsvorm kiezen is in geval van een langdurige samenwerking aan te bevelen.

Er zijn heel wat rechtsvormen met eigenlijk allemaal hun voor- en nadelen. Zo kun je samen met andere vakgenoten bijvoorbeeld een vennootschap onder firma (vof) oprichten. Nadeel is hiervan is dat je dan ook aansprakelijk bent voor de schulden die anderen maken in de vof maken. Voor je oriëntatie is het overzicht Rechtsvormen van de Kamer van Koophandel erg handig.

Eenmanszaak
De populairste rechtsvorm bij ZZP’ers is in elk geval de eenmanszaak. De belastingdienst omschrijft de eenmanszaak als volgt: “Bij een eenmanszaak drijf je de onderneming alleen. Dat is het geval als je een zelfstandig beroep uitoefent of als je de enige eigenaar van je bedrijf bent. Je kunt dus een eenmanszaak hebben als je personeel in dienst hebt. Als je aan de eisen voor het ondernemerschap voldoet, ben je voor de inkomstenbelasting ondernemer. Je kunt dus gebruikmaken van de speciale regelingen voor ondernemers. De eenmanszaak is geen rechtspersoon. Als je een eenmanszaak hebt, ben je dus aansprakelijk voor de schulden van jouw onderneming.”

Maatschap
Als je deelneemt in een maatschap blijft de belastingdienst je in veelal zien als een zelfstandig ondernemer. Je blijft aansprakelijk voor de schulden van je eigen zaak. Voor schulden van de maatschap ben je aansprakelijk voor het deel waarin je deelneemt.

De belastingdienst omschrijft de maatschap als volgt: “In het geval van een maatschap oefen je een beroep uit in samenwerking met anderen (je 'maten'), bijvoorbeeld in een artsenpraktijk of een tolkencentrum. Je kunt zelf een samenwerkingscontract opstellen of je kunt een deskundige inschakelen. Elke maat van de maatschap die aan de eisen voor het ondernemerschap voldoet, is ondernemer voor de inkomstenbelasting en kan dus gebruikmaken van de speciale regelingen voor ondernemers. Voor de BTW is de maatschap ondernemer. De BTW-regels zijn op de maatschap van toepassing. De maten zijn voor de BTW geen ondernemer. Als je namens de maatschap personeel in dienst neemt, krijgt de maatschap te maken met loonheffingen.

De maatschap is geen rechtspersoon. Elke maat is voor een evenredig deel aansprakelijk voor alle schulden van de maatschap.”

Kenmerken
Op het Ondernemersplein worden de kenmerken van een maatschap opgesomd: In een maatschap beoefen je je beroep samen met je partners (maten) onder een gemeenschappelijke naam.

Kenmerken van een maatschap zijn:
- Je werkt min of meer op basis van gelijkwaardigheid samen.
- Elke maat brengt iets in (zoals arbeid, geld of goederen).
- De maatschap is gericht op financieel voordeel. De maten delen het voordeel.

Maatschapscontract
Het Ondernemersplein raadt aan om een maatschapscontract op te stellen. Het spreekt voor zich dat een kleine groep maten makkelijker tot afspraken komt dan een grote groep personen. In een maatschapscontract zet je bijvoorbeeld:

- wie de maten zijn en wat ze inbrengen, zoals geld en arbeid;
- de winstverdeling: deze is op basis van de inbreng, tenzij je iets anders hierover vastlegt.
- hoe je de bevoegdheden verdeelt. Elke maat kan 'beheersdaden verrichten, deze horen bij de dagelijkse gang van zaken. Andere handelingen, zoals een dure aankoop, moeten de maten gezamenlijk verrichten.

Het is raadzaam om meteen afspraken te maken over wat er gebeurt bij het overlijden van een van de maten en/of het op een andere beëindigen van je deelname aan de maatschap. Een notaris of jurist kan hulp bieden bij het opstellen van een maatschapscontract.

Bron: Huib Hikke | BC.nl






Andere tips & adviezen in de maand FEBRUARI 2015:








Heeft u vragen of wilt u informatie aanvragen? Bel ons op: 06-53526210 of mail ons op: info@vanderhorst-admin.nl.
Laatste nieuws


Wat houdt de nieuwe KOR in?
JULI 2019

Na lang wachten is het eindelijk zo ver: een gemoderniseerde kleine ondernemersregeling (Kor) ...
Lees de nieuwsberichten



Verandering regels kleine ondernemers
JUNI 2019

Heeft uw bedrijf een energieverbruik van meer dan 50.000 kilowattuur elektriciteit of 25.000 kubieke meter aardgas? ...
Lees de nieuwsberichten



Aanmelden KOR!
APRIL 2019

Je kunt je vanaf 1 juni 2019 bij de Belastingdienst aanmelden voor de nieuwe KOR ...
Lees de nieuwsberichten